Illa emprenyat per la dura crítica de fray Bartolomè de las Casas al genocidi espanyol

371

PUNT.- El borbònic i juancarlista Salvador Illa (PSOE) està molt emprenyat amb els que consideren que el 12 d’octubre, que el règim espanyol anomena “Dia de la Hispanidad”, no tenen res a celebrar i que treballen com un dia feiner. Illa, que parla castellà en el Parlament Catalunya però que està a favor que el català estigui prohibit al Congrés i al Senat, qualifica de ridículs als que celebren el 12-O.

CONTRAPUNTS. 1.- És a dir, Salvador Illa discrepa de fray Bartolomé de Las Casas que va escriure un text significatiu i d’actualitat, “Brevísima relación de la destrucción de las Indias”. Bartolomé de las Casas (1484-1566) fou sacerdot dominic, bisbe, historiador, reformador social, protector dels indis. Va descriure les atrocitats comeses pels colonitzadors del regne d’Espanya contra els pobles indígenes. Va defensar una concepció universal de la dignitat humana que va portar a definir mes tard drets humans.

2.- Es recomendable que l’emprenyat  llla llegeixi “Brevísima relación de la destrucción de las Indias”. Aquests són alguns paràgrafs: “Entraban los españoles en los poblados y no dejaban niños ni viejos ni mujeres preñadas que no desbarrigaran e hicieran pedazos. Hacían apuestas sobre quien de una cuchillada abría un indio por medio o le cortaba la cabeza de un tajo (…) Arrancaban a las criaturitas del pecho de sus madres y las lanzaban contra las piedras. A los hombres les cortaban las manos. A otros los amarraban con paja seca y los quemaban vivos. Y les clavaban una estaca en la boca para que no se oyeran los gritos (…) Para mantener a los perros amaestrados en matar, traían muchos indios en cadenas y los mordían y los destrozaban y tenían carnicería pública de carne humana (…) Yo soy testigo de todo esto y de otras maneras de crueldad nunca vistas ni oídas”.

3. Llegit aquest testimonial de Fray Bartolomé de Las Casas sobre la crueltat espanyola amb els altres pobles, Salvador Illa imposa dues conclusions. Primera: un bon català ha de ser espanyol. Segona: un bon espanyol ha de celebrar el 12 d’octubre.

Comparteix aquesta entrada