El president i eurodiputat Carles Puigdemont, acompanyat del conseller i eurodiputat Toni Comín, deixat clar en la seva primera intervenció en el Parlament europeu, a Estrasburg, que Catalunya és un afer europeu.
1. PRIMERA INTERVENCIÓ. Aquesta és la intervenció de Puigdemont… “Un plaer donar la benvinguda en la Unió Europea a la presidència croata, un estat que ha guanyat la independència recentment i que ara es membre de la UE. Gracies per donar suport al diàleg entre Catalunya i Espanya. Catalunya és avui un afer intern de la UE i ho serà durant la presidència croata. S’ha de trobar una solució política mitjançant el diàleg i la negociació. La UE ha de cercar mecanismes democràtics que tractin sobre l’autodeterminació. La repressió no pot ser una solució acceptable. És l’hora que la política europea parli i mostri al mon que el dret d’autodeterminació és la millor manera i la més democràtica de resoldre conflictes territorials no nomes a la UE sinó a tot el mon”.
2. LA REALITAT DONA LA RAO A PUIGDEMONT. Els representants dels estats s’oposen a considerar el cas català com un afer intern europeu. Ho fan per raons d’estat, no per raons democràtiques. Però la realitat contradiu aquesta postura formal i oficial. Els casos dels exiliats Carles Puigdemont, Toni Comón i Clara Ponsatí i del pres Oriol Junqueras, entre altres, esguincen les costures democràtiques de l’UE. El conflicte entre Catalunya i Espanya supera les fronteres estatals espanyoles. L’actuació dels tribunals de diverses nacions europees i de la pròpia UE emeten sentències que xoquen amb les del desprestigiat sistema judicial del règim espanyol. Els polítics i els eurodiputats de partits espanyols, des de VOX a PSOE, debaten l’afer català al si de l’UE i pressionen les seves institucions. Així es demostra des de fa molts mesos i s’acaba de veure aquests dies.