Decàleg: Com enfortir les mobilitzacions noviolentes

478

“Decàleg: Com enfortir les mobilitzacions noviolentes” ha estat elaborat per enpeudepau.cat davant la repressió del règim espanyol contra Catalunya. “Tenim tot el dret a manifestar-nos i exigir els nostres drets i llibertats. Però també demano que ho fem amb el compromís insubornable a la noviolència. Mai hem caigut en el parany de la violència. Ara tampoc ho farem” (Jordi Sánchez 17/10/17)

1.#NiUnaExcusaALaCaverna. Una imatge val més que mil manifestants?. Allò que fas compromet tot el moviment tant si dones una flor com si insultes o dones una empenta. Hem de ser impecables en denunciar totes les provocacions i actes violents, vinguin d’on vinguin!

2.#ConverteixIndignacioEnEntusiasme. Entre el seny i la rauxa. No et deixis embogir per les emocions, evita la violència verbal i física, tant a les persones com a les coses. Rebutja els discursos i els lemes incendiaris, les actituds d’arrogància i prepotència. Que la ràbia no et creï més adversaris. L’acció noviolenta requereix de la serenitat i la calma, no l’escalfament. Si notes que no et pots controlar, aparta’t de l’acció. Segons el moment, podem manifestar-nos amb el crit del silenci massiu, o bé amb cançons o càntics positius que canalitzin els desitjos i no vagin contra ningú.

3.#FiltraElsMissatgesEvitaRumors. No difonguis informacions incendiàries, dubtoses o falses. Comparteix només informacions validades. Abans de compartir una informació, 1. Comprovem que sigui autèntica, 2. Que és actual – no de fa molts dies o mesos, 3. Valorem si escampar-la ajudarà al procés.

4. #NoTenimPor. Aprèn a gestionar la por. No neguis els teus sentiments, però evita que la por et paralitzi: respira profundament, envolta’t de gent coneguda, cuideu-vos col·lectivament i no marxeu mai sols/es! No es tracta de no tenir por; es tracta de no deixar-se governar per ella. En la noviolència junts/es empetitim les pors i enfortim el coratge. Si veus alguna persona provocar o actuar violentament, no responguis! Aïlla-la a distància amb la complicitat d’altra gent! I avisa els organitzadors/es.

5.#NoEstasObligadaARes.Fes allò que et veus capaç de fer. No arrisquis més del que pots assumir. En cada situació aporta allò que pot ser més útil als altres. La diversitat és la nostra força. Abans de fer una acció, parla amb el teu entorn de les teves necessitats, de les reaccions en situació d’estrès i marca els teus límits i ritmes. La lluita pot ser llarga. Prepara’t mentalment per no re-accionar als possibles atacs sinó per orientar-te mentalment per neutralitzar-los, sense fer-nos mal i sense fem mal a qui agredeix. Pensa que qui agredeix ha d’aprendre alguna cosa i no ho podrà fer amb la reacció agressiva verbal, no-verbal o física. Quan la teva ment es posa a lluitar ja estàs perdut.

6. #TinguesCuraDelTeuCos. Crea les condicions per poder resistir. Cal descansar i dormir per estar en condicions. No et deshidratis! Beu aigua molt sovint! Si no et vols fondre ni tenir mal de cap, situa’t a l’ombra de tant en tant. Evita trepitjades i mals d’esquena amb un bon calçat i roba còmoda. Porta menjar per anar picant! I si ha de ploure, preveu com protegir-te de la pluja. Assegura’t que tens bateria al mòbil o recàrrega externa.

7.#PreparatPerLaRepressio. Anota a la ma els contactes d’ajuda. Acorda amb el teu entorn mecanismes de suport en cas de lesió o detenció. Avisa al teu entorn d’on aniràs a manifestar-te o concentrar-te. Informa’t de qui coordina l’acció i quins són els objectius. Intenta anar-hi amb colla i marqueu un punt de trobada o reagrupament per si us perdeu. Informa de qualsevol agressió als col·lectius especialitzats: #SomDefensores o @DretsCat i presenta la denúncia corresponent. En cas de detenció: Rereguarda 645 715 070 o Col·lectiu Ronda: 679 223 432. En cas de violència policial: Irídia: 693 287 323.

8. #AccionsAmbRepressio. L’acció noviolenta pot comportar repressió. Les accions noviolentes, poden comportar la reacció violenta dels adversaris. Cal assegurar-nos que tot el grup n’està assabentat. També cal que analitzem si cada una de nosaltres estem capacitades i disposades a afrontar possibles agressions. En cas que no, no ho fem! Hi ha moltes altres maneres de mobilitzar-nos sense exposar-nos a ser agredides o detingudes, tot repartint-nos prèviament els rols: observar, fer i escampar fotos i vídeos…; avituallament; suport psíquic, qui tingui més capacitat de diàleg podrà intentar parlamentar amb els adversaris per mirar de calmar i aturar l’agressió. Totes són vàlides i importants!

9.#ProteccioDePorresiPilotes 1/ Porres: Es poden utilitzar com a element de contenció i/o immobilització o com a arma de defensa. La seva utilització ha de limitar-se a un o dos cops curts i secs, amb la defensa en paral·lel al terra i en parts muscularment protegides del tren inferior del cos. En cap cas s’ha de fer servir de dalt a baix ni en zones vitals del cos, com ara el cap. Sempre que puguem, protegim-nos les parts vitals. 2/ Pilotes de goma: Des d’abril de 2014 està prohibit el seu ús a Catalunya per part dels Mossos d’Esquadra. No obstant, el seu ús segueix permès per part del cos d’antiavalots de la Policia Nacional. Quan se sent el tret, girar els cos i tapar-se la cara. 3/ Projectils de precisió (llançadores de foam): Previstes per al control de masses o per actuacions amb un nivell de risc alt. Els projectils només es poden dirigir de la cintura en avall. Quan se sent el tret, girar el cos i tapar-se la cara. 4/ Gasos lacrimògens o de pebre: mirar on cauen i cap a on va el vent, tapar-se la cara amb un mocador humit. Poden produir picor als ulls, nas, boca i pell; tos i dificultat respiratòria, desorientació. També pots sentir ràbia intensa. Tot això és transitori. No fregar-se els ulls. Netejar-se el nas. El malestar provocat pels gasos lacrimògens desapareix als 5-30 minuts, mentre que el malestar del ruixat amb gas pebre dura entre 20 minuts i 2 hores. Si els símptomes no disminueixen, visiteu un centre sanitari. Els que tinguin asma o altres malalties pulmonars, malalties que afectin el sistema immunitari, de la pell o dels ulls, la gent que utilitza lents de contacte, i dones embarassades o en període de lactància… el millor és allunyar-se de la zona contaminada i intentar evitar els gasos. / Moltes d’aquestes accions de repressió estan adreçades a la dispersió del grup, és important que abans de l’acció que fem, haguem determinat un lloc per retrobar-nos, recomptar-nos i reconfortar-nos.

10. #LaForçaMesPoderosa. “Sota un govern que empresona injustament, el lloc adient per a una persona justa és la presó” (Henry D. Thoreau). “Quan la injustícia es converteix en llei la rebel·lió esdevé un deure” (T. Jefferson). “Cadascú té l’obligació moral de desobeir les lleis injustes” (M.L.King). “La base de l’acció noviolenta comença quan la gent desobeeix i quanta més gent i més temps ho faci, abans caurà l’autoritat” (Gene Sharp). “El més gran error és creure que no hi ha cap relació entre els fins i els mitjans” (Gandhi al Govern Britànic). “El coratge no és l’absència de por, sinó el triomf sobre ella” (N. Mandela). “La força no ve de la capacitat física; ve de la voluntat indomable” (M. Gandhi). “Durant el s.XX les revolucions violentes van triomfar en un 30% i les noviolentes un 60%” (Stephan&Chenoweth). “El cas català és el projecte més Ghandià des de Ghandi” (J. Assange).

Diferents Accions Noviolentes i protecció jurídica

1#AccioBarrera. Ens plantem drets i no els deixem passar. És una acció de confrontació passiva. És una acció de grup, no individual. Conscients i amb compromís assumim un risc de repressió física o jurídica. Ens mantenim sense fer-nos enrere. Si cal, avancem en grup i amb mirada serena fins a plantar-nos molt a prop dels opositors. En cas d’agressió, mantén-te ferm/a i en silenci, quan calgui entoma els cops, girant-nos d’esquena i prote¬gint-nos cara i cap amb els braços. Si no és possible resistir més, ens retirarem en grup, caminant enrere sense girar-nos, amb calma i ordre.

2.#AccioAsseguda. Per defensar un espai o bloquejar un pas asseguts a terra. Seu a terra amb les cames obertes i abraça al del davant; agafa’t pels braços amb els del teu costat. En la primera fila, les persones més corpulentes però amb les cames creuades. Evita dur arracades, pírcings, collarets i braçalets, ulleres.. recollir els cabells llargs. Canteu cançons que reforcin la confiança. Establiu una contrasenya amb la gent de l’entorn per deixar-vos anar quan la intervenció dels agent us provoqui un dany que no podeu suportar i protegiu-vos amb el cap amb els colzes. Si us tiben i arrenquen del grup, podem fer-nos el mort, el pes augmenta i es dificulta i alenteix el desallotjament.

3.#AccioInterposicio. Per defensar dempeus un espai o bloquejar un pas. Agafats amb els colzes entrellaçats, de cara als adversaris, en silenci, expressió serena i mirada inexpressiva però d’inequívoca determinació. També es pot alçar les mans com a signe d’acció pacífica. Si agredeixen amb cops corporals o objectes, entomar-los d’esquena protegint la cara i el cap amb els braços, punys tancats a la base del crani i colzes plegats protegint les temples i la cara.

4.#ProporcionalitatPolicial. La violència física policial està prohibida i s’ha de denunciar. Les actuacions policials han d’estar regides pels principis de congruència, opor¬tunitat i proporcionalitat en la utilització dels mitjans al seu abast. Només han d’utilitzar mitjans sense violència abans de recórrer a “l’ús de la força” violenta.

5.#ContraViolenciaSexualPolicial. En escorcolls a la via pública. No poden obligar-te a treure cap dels elements de la indumentària ni fer un escorcoll en profunditat, (és a dir, una inspecció dels orifi¬cis corporals), a excepció de l’existència d’una ordre judicial. En to cas s’han de realitzar en un lloc el més discret possible. S’han de dur a terme per personal del mateix sexe que la persona escorcollada. El criteri a seguir serà sempre el del màxim respecte de la identitat sexual de la persona escorcollada. S’han d’evitar postures o situacions degradants i humiliants per la persona detinguda.

6.#ConeixerElsTeusDrets. Si t’identifiquen: Demana a l’agent policial que també s’identifiqui. Si et fan un escorcoll corporal, ha de ser curós i has de saber-ne el motiu. Si veus una agressió: Fes fotografies i vídeos i envia-te’ls per correu per tenir proves ( penjar-ho a les xarxes pot ser contraproduent!). Truca a entitats especialitzades per informar del cas. Ofereix el màxim d’informació possible que puguis recollir. / Si reps una agressió policial: Intenta mantenir la calma. Recopila el lloc i hora de l’agressió. Busca vídeos i fotografies de gent propera o de càmeres de videovigilància. Busca testimonis que hagin presenciat l’agressió. Si pots, recull informació de l’agent que t’ha agredit (detalls facials/corpo¬rals i número de placa). Si tens lesions, fes-ne fotografies on se’t reconegui, ves a l’hospital i demana un informe mèdic. / Si et detenen: No declaris mai a comissaria, fes-ho al Jutjat amb el teu advocat/da Recorda les dades del teu advocat/da. No toquis cap objecte que t’ofereixin els agents ni firmis el document d’efec¬tes personals si hi indiquen objectes que no són teus. Evita que et facin fotografies amb roba que no és la teva o en postures específiques. Si tens lesions, demana una visita mèdica i la medicació que necessitis.

Comparteix aquesta entrada