1. ¿Bisbes alienígenes? “Volem bisbes com Joan Carrera (a la foto) i Jorge Mario Bergoglio”. Les diòcesis de Barcelona i de Catalunya els necessiten així davant propers nomenaments episcopals. Carrera (1930-2008), sis anys més gran que Bergoglio (1936), té un sentit cristià i una pràctica episcopal similars als que Francesc explica dia a dia des de que va ser elegit Papa.
2. Carrera i Bergoglio són sacerdots i bisbes amb caràcter pastoral. Ambdós toquen de peus a terra. Són conscients de la condició humana. Coneixen i toquen la realitat quotidiana de les persones.
3. Carrera i Bergoglio són austers en la manera de viure. Prediquen l’austeritat cristiana i eclesial amb la paraula i l’exemple personal.
4. Carrera i Bergoglio treballen en equip. Reparteixen responsabilitats entre homes i dones, grans i joves, religiosos i laics.
5. Carrera i Bergoglio, pensen i actuen en la perifèria. Allà on els creients conviuen i dialoguen amb els ateus, els marginats, els que pateixen. Surten al carrer de ciutats i pobles on les persones viuen.
6. Carrera i Bergoglio practiquen el diàleg en el si de l’Església catòlica, el diàleg ecumènic i interreligiós, el diàleg amb el món contemporani. Descarten l’autoritarisme. Rebutgen el servilisme.
7. Carrera i Bergoglio obren les portes de les curies i dels temples. Proposen reformes internes. Propicien l’autocrítica. No són buròcrates ni en volen.
8. Carrera i Bergoglio són homes de pregària. Tenen bona formació teològica. Destaquen el que és substancial i més significatiu del missatge evangèlic de Jesús en la cultura del segle XXI. Prescindeixen de polèmiques doctrinals i defugen debats sobre el sexe del àngels i similars.
9. Carrera i Bergoglio tenen gran força comunicativa. Ho revelen els seus documents i les seves homilies. Són textos sempre preparats, àgils, directes, didàctics.
10. Carrera i Bergoglio propicien i defensen la dignitat, el dret i les llibertats de les persones i dels col•lectius.
11. Carrera, nascut a Barcelona i bisbe auxiliar de l’arxidiòcesi barcelonina, i Bergoglio, nascut a Buenos Aires i cardenal arquebisbe de l’arxidiòcesi buenaerense, estan en contacte directe desde sempre amb les realitats d’ambdues capitals en els àmbits eclesial, cívic, lingüístic, cultural, polític i nacional. Coneixen, comprenen i estimen aquests realitats a les que estimen. Són bisbes del poble al que serveixen. El bon pastor coneix i estima les seves ovelles. No son bisbes alienígenes caiguts dels núvols i sortits dels despatxos allunyats de les realitats diocesanes.
12. Tres recomanacions. El llibre “Joan Carrera, un bisbe del poble” (Editorial Mediterrània), de Joaquim Ferrer i Francesc Teruel, que s’acaba de presentar. L’exposició “Ara mateix… per sempre” al Palau Robert de Barcelona, organitzada pel Memorial Bisbe Joan Carrera. El discurs del papa Francesc a la Curia Romana (22 desembre 2014).